tisdag 12 maj 2009

Mediernas skrämseltaktik

Det är otroligt vad alla medier, och framförallt kvällspressen, har fläskat på med skräckrubriker och domedagsprofetsior om svininfluensan. Man skrämmer upp folk med diverse påståenden tagna ur luften. Själv har jag inte varit och är inte särskillt orolig för att bli smittad, men det finns ju folk som verkligen blir det av sådan här journalistik.

Nu skriver i alla fall DN.se att forskare kommit fram till att dödligheten för svininfluensan ligger inom ramarna för en vanlig vinterinfluensa. Skrämseltaktiken från medierna var, inte helt otippat, tydligen endast till för att sälja lösnummer och tjäna pengar på stackars rädda människor.

Edit: Nu efter någon timme har DN ändrat historien totalt från att
"dödligheten för svininfluensan ligger inom ramarna för en vanlig vinterinfluensa"
till att "Svininfluensan H1N1 har verkligen potential att bli en världsomfattande pandemi". Det känns tryggt att DN vet vad de skriver om.

4 kommentarer:

  1. Men nu undrar man ju lite om vi har läst samma artikel?

    Citerar:

    R0-talet denna gång ligger på 1,4-1,6. Det är högre än en vanlig säsongsinfluensa och helt i klass med den så kallade Asiaten, den pandemi som grasserade över världen runt 1957.

    SvaraRadera
  2. R0-talet visar på smittsamheten, inte dödligheten...

    SvaraRadera
  3. När jag länkade till nyheten stod klart och tydligt att "dödligheten för svininfluensan ligger inom ramarna för en vanlig vinterinfluensa"

    Man har visst ändrat en hel del i artikeln efter det...

    SvaraRadera
  4. Just nu är det 0.000002585% chans att bli smittad av influensan förutsatt att det finns 6 miljarder människor på planeten.

    Sen är det 0.0062% chans att man ska dö av den.

    Så det är just nu större chans att vinna på triss än att få svin influensan.

    Sen borde det hjälpa om man tvättar händer och ansikte noga.
    De borde förbjuda tidningarna att skriva sådana här artiklar för det finns männiksor, som kan ta livet av sig när de läser alla katastrof prognonser.

    SvaraRadera